Bezoek het kasteel

In september is het kasteel elke zondag open, van 13u tot 17u (laatste toegang om 16.10u). In oktober is het kasteel open op 3 en 10 oktober, van 13u tot 17u (laatste toegang om 16.10u). U hoeft niet vooraf te reserveren. Lees hier het bezoekersreglement. Lees hier onze COVID-19 maatregelen.

Het kasteel van Laarne is één van de mooiste en best bewaarde waterburchten van het land. Uitzonderlijke meubels, wandtapijten, schilderijen en de Europees vermaarde zilvercollectie van Claude Dallemagne zorgen voor een onvergetelijk bezoek.

Met de gloednieuwe movieguide HEKSEN! verken je het kasteel van onder tot boven: de salons, de keuken, de ridderzaal, de gevangenissen… Samen met pastoor Jan Schatteman (gespeeld door Ivan Pecnick) en poetsvrouw Josyne (gespeeld door Heidi De Grauwe) duik je in het verleden van het kasteel en kom je ook alles te weten over de HEKSEN van Laarne. Laat je terugvoeren naar één van de donkerste episodes uit onze geschiedenis. Wie waren deze vermeende HEKSEN? Hoe is het zo ver kunnen komen? Wat knaagt er aan het geweten van de pastoor? En welk geheim draagt Josyne met zich mee?

OOK VOOR GEZINNEN MET KINDEREN! We hebben actieve parcours voor kinderen: een kabouterzoektocht (3-5 jaar), een fotozoektocht (5-8 jaar) en de spannende ontdekkingsreis ‘Heintje Heks zoekt de sleutel van de schatkamer’ (8-12 jaar). Op die manier kunnen gezinnen samen het kasteel ontdekken.

 • De bezoekers van het kasteel kunnen op het parcours de creaties van de cursisten van de opleiding florist (CVO Focus) bewonderen. Van 20 juni t.e.m. 10 oktober.
 • Lokale kunstenaars lieten zich inspireren door de unieke zilvercollectie Claude D’Allemagne. Hun werken zijn in juli en augustus te zien in de zilverzaal. In samenwerking met Lak@rt.

Toegangsprijzen:

 • Volwassenen: 8 euro
 • Jongeren (12-18 jaar): 6 euro
 • Movieguide: + 2 euro
 • Kinderen (6-12 jaar): 6 euro (zoektocht inbegrepen)
 • Kinderen < 6 jaar: gratis
 • Zoektocht voor kinderen < 6 jaar: 2 euro

 

Groepsbezoeken

Groepsbezoeken zijn mogelijk van 10 januari t.e.m. 10 oktober, enkel na reservatie en volgens beschikbaarheid.

Groepsbezoek met movieguide – voor groepen tot 20 pers. Tarief: 9 euro p.p.

Rondleidingen met gids – Groepen vanaf 15 pers. kunnen een rondleiding met gids reserveren. Tarief: 7 euro p.p. + 50 euro voor de gids (max. 20 pers. per gids). Bent u met minder dan 15 pers.? dan betaalt u een forfait van 155 euro. Rondleidingen ‘s avond of in het weekend zijn mogelijk mits een supplement van 35 euro.

U kunt kiezen uit diverse rondleidingen:

 • Klassieke rondleiding – Onder leiding van onze deskundige gidsen verkent u het kasteel van onder tot boven: van de statige ridderzaal tot de oude voorraadkelder, van het zomersalon tot de keuken, van de slaapkamer tot de gevangenis… In elke kamer ontdekt u een nieuwe episode uit de fascinerende geschiedenis van het slot en haar bewoners. Als kers op de taart kunt u de mooiste zilvercollectie van het land bewonderen.
 • Adellijke Levensstijl: Het kasteel van Laarne in de tijd van …   Jan Van Eyck – Tijdens deze rondleiding zoomen we in op de tijd van Jan Van Eyck. In die periode zwaait Boudewijn de Vos de plak in het kasteel. Wie was deze heer van Laarne? Wat was zijn relatie tot het Bourgondische hof en hoe kwam hij aan zijn einde? Hoe was het om in die tijd in het kasteel te wonen? Wat aten en dronken ze? Hoe sliepen ze? Welke kleren hadden ze aan? Hoe zat het met de hygiëne? … Dat en veel meer kom je te weten tijdens deze boeiende rondleiding door alle kamers van het kasteel.
 • Themarondleiding ‘Vrouwenzaken’ – Tijdens deze rondleiding dompelen onze gidsen u onder in de fascinerende wereld van kasteelvrouwen, kamermeisjes, wasvrouwen en kokkinnen. Vrouwen uit alle eeuwen passeren de revue. Wat was de huwelijksleeftijd van meisjes in de middeleeuwen? Uit welke tijd stamt het beeld van de vrouw aan de haard? Wat heeft Hélène Fourment met Laarne te maken? Waarom werden vooral vrouwen geviseerd tijdens de waanzinnige heksenvervolging in de 16de en 17de eeuw? Terwijl u door de kamers van het kasteel dwaalt, maken onze gidsen u wegwijs in al die vrouwenzaken.
 • Rondleiding voor minder mobiele personen – Trappen horen onvermijdelijk bij een kasteel en dat is niet evident voor tal van mensen. Om hen toch de mogelijkheid te geven om het kasteel te bezoeken hebben we een volwaardige en interactieve rondleiding uitgewerkt waarbij enkel het gelijkvloers en de tuin bezocht worden (volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers).

Wenst u koffie of een drankje (voor of na uw bezoek), ontbijt, koffie met heksengebak, een heksenbiertje met hapjes, belegde broodjes, …? Wil u lunchen in de buurt? We bezorgen u graag meer informatie! Er is een restaurant op het kasteeldomein aanwezig en in de nabije omgeving zijn er nog diverse eetgelegenheden.

Houd er rekening mee dat het in de winter erg koud kan zijn in het kasteel. Het bezoek duurt 1,5 uur en er zijn heel wat trappen te nemen.

RESERVEER GROEPSBEZOEK

 

Educatieve rondleidingen voor scholen

Schoolbezoeken zijn mogelijk van 10 januari t.e.m. 10 oktober, enkel na reservatie en volgens beschikbaarheid.

Voor kleuters en 1ste leerjaar hebben we het pakket ‘Kom maar binnen!’ uitgewerkt. Onder leiding van een gids gaan de kleuters op verkenning in het kasteel. Op een luchtige en speelse manier ontdekken ze alle hoekjes en kantjes, van de kelder tot de zolder. Duur: 1,5 uur.

We hebben ook educatieve rondleidingen voor het lager en het secundair onderwijs.

Tarief: 3 euro per leerling + 50 euro voor de gids (max. 20 leerlingen per gids). Leerkrachten en begeleiders gratis (max. 2 per klas). 

RESERVEER SCHOOLBEZOEK