Middeleeuwse wasbekkens


In de kapel van het kasteel (in de donjon) bevindt zich rechts naast het altaar een gotische nis met twee middeleeuwse wasbekkens. Vóór de consecratie moest de priester daar de handen wassen en na afloop werd het vaatwerk er gereinigd. Als er miswijn op een kledingstuk terecht was gekomen, moest het stuk stof afgescheurd worden, verbrand en weggespoeld in de lavabo. Ook als er een spin of vlieg in de kelk viel, moest het insect boven de lavabo worden gecremeerd en vervolgens weggespoeld. Het water zat in de ketel die in de nis hing. 
Maar waarom zijn er twee wasbekkens? Wel … er was één bekken voor “gewoon vuil water” en één bekken voor “heilig vuil water” (dat in aanraking was geweest met het bloed of het lichaam van Christus). Die twee “soorten” water mochten niet vermengd worden!
Later raakte de nis in onbruik en werd ze verborgen achter een paneel, zoals te zien is op een foto uit 1911.

Geef een antwoord